19 Martie - Campanie de informare - Suceava

CAMPANIE DE INFORMARE A STUDENȚILOR DE LA ASISTENȚĂ SOCIALĂ DIN CADRUL USV SUCEAVA

Astăzi în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava au fost prezentate activitățile întreprinse de partenerii proiectului în cadrul proiectului Tineri activiști pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități (DIZAB-TIN-ACT).

Rezultatele proiectului au fost diseminate studenților de la profilul Ştiinţe Politice şi Asistenţă socială din cadrul Departamentului de Ştiinţe Umane şi Social Politice – Facultatea de Istorie și Geografie.

06 Martie - Campanie de informare - Suceava

CAMPANIE DE PREVENIRE A OCUPĂRII FĂRĂ DREPT A LOCURILOR DE PARCARE DESTINATE PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI

În data de 06 martie 2019, în intervalul orar 14:30 – 15:30, pe raza municipiului Suceava s-a desfășurat o campanie de prevenire a ocupării fără drept a locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilități.

Activitatea a fost organizată de Asociația Help and Advice, în parteneriat cu Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Centrul de Consiliere Psihascend – Proiect Dizab-Tin-Act, în cadrul proiectului ”Tineri activiști pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități”.

La acțiune au participat lucrători ai Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Suceava, reprezentanți ai ONG-urilor partenere și reprezentanți media.

Campania a avut ca scop conștientizarea conducătorilor auto asupra importanței locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilități. Au fost desfășurate acțiuni în trafic prin care conducătorii auto au primit pliante informative în legătură cu această campanie, iar lucrătorii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Suceava au prezentat cadrul legal.

Mesajul a fost transmis la peste 200 persoane, conducători auto și pietoni deopotrivă, iar cu această ocazie a fost aplicată și o sancțiune contravențională în baza Legii 448/2006 actualizată.

Prin aceste activități dorim să contribuim alături de autorități la corectarea unor deprinderi greșite !!!

06 Martie - Campanie de informare - Botoșani

CAMPANIE DE PREVENIRE A OCUPĂRII FĂRĂ DREPT A LOCURILOR DE PARCARE DESTINATE PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI

În miezul zilei de 6 martie 2019, mai precis în jurul orei 11:00, mai multe persoane s-au adunat în parcarea unui hipermarket din municipiu Botoșani. Au vrut să vorbească cu o mare parte din botoșăneni și să-i atenționeze în privința unui lucru. Este vorba despre botoșăneni șoferi, care se află în scaun cu rotile și adesea nu găsesc un loc de parcare, deoarece de cele mai multe ori sunt ocupate de oameni perfect sănătoși. Ei doresc să atragă atenția asupra importanței locurilor din parcările din municipiu destinate persoanelor cu dizabilități.

Activitatea a fost organizată de Asociația Help and Advice, în parteneriat cu Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Centrul de Consiliere Psihascend – Proiect Dizab-Tin-Act, în cadrul proiectului ”Tineri activiști pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități”.

Cert este că unii botoșăneni s-au întors speriați la mașini crezând că este vorba despre o amendă. S-au liniștit când au văzut că era doar o atenționare.

Au fost împărțite pliante atât botoșănenilor care au parcat într-un loc destinat persoanelor cu dizabilități, într-o zonă de acces rezervată acestora sau în dreptul unei rampe de acces folosite de persoanele cu dizabilități cât și persoanelor care ieșeau de la cumpărături.

03 Martie - Prezentare de modă - Botoșani

PREZENTARE DE MODĂ PENTRU DOAMNE ȘI DOMNIȘOARE CU DEFICIENȚE!

Filiala Botoșani a Asociației Naționale a Surzilor din România a fost astăzi, 3 Martie 2019, coorganizatorul unui eveniment de excepție desfășurat în premieră la Uvertura Mall Botoșani: PREZENTARE DE MODĂ PENTRU DOAMNE ȘI DOMNIȘOARE CU DEFICIENȚE!

Evenimentul a reunit reprezentanții mai multor asociații din Botoșani care au organizat împreună acest inedit eveniment: Asociația “Ridică-te și umblă”, Asociația Nevăzătorilor Botoșani, Asociația părinților copiilor cu autism Botoșani, Asociația “Down Activ Moldova”, Asociația „Ne trebuie speranță Botoșani”.

Toate doamnele și domnișoarele sunt frumoase și nimeni și nimic nu poate schimba acest adevăr!

RESPECT!

26 Februarie - Dezbatere publică - Botoșani

BOTOȘANI ACCESIBILIZAT – SĂ ASIGURĂM O VIAȚĂ INDEPENDENTĂ PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI

Marți 26 februarie 2019, începând cu ora 13:00, în Sala ”Mihai Eminescu” din cadrul Primăriei Municipiului Botoșani, a avut loc dezbaterea publică ”Botoșani Accesibilizat – Să asigurăm o viață independentă persoanelor cu dizabilități”. Dezbaterea  fost inițiată de grupul de inițiativă format în cadrul proiectului  ” Tineri activiști pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități” – DIZAB – TIN – ACT  în colaborare cu Asociația Națională a Surzilor din România Filiala Botoșani.

La eveniment au participat, alături de primarul municipiului Botoșani, reprezentanți ai Primăriei municipiului Botoșani, Consiliul Local Botoșani,  Direcția de Asistență Socială Botoșani, DGASPC Botoșani, AJPIS Botoșani, Asociația Nevăzătorilor Botoșani, ANSR filiala Botoșani, coordonatorii proiectului DIZAB-TIN-ACT, reprezentanți și voluntari ai mediului ONG (Asociația Psihascend, Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Asociația Ridică-te și umblă și Asociația Help and Advice).

Există deschidere și susținere din partea autorităților publice locale în ceea ce privește procesul de accesibilizare a municipilui Botoșani, urmând consultări cu ONG-urile de profil în ceea ce privește prioritatea și necesitatea măsurilor de accesibilizare imediată.

22 Februarie - Dezbatere publică - Piatra Neamț

PIATRA NEAMȚ – UN ORAȘ ACCESIBIL TUTUROR

Vineri 22 februarie 2019, începând cu ora 11:00, în Sala ”Mihail Sadoveanu” din cadrul Instituției Prefectului Neamț, a avut loc dezbaterea publică ”PIATRA NEAMȚ – UN ORAȘ ACCESIBIL TUTUROR”. Dezbaterea  fost inițiată de grupul de inițiativă format în cadrul proiectului  ”Tineri activiști pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități – DIZAB – TIN – ACT CIVIC_20174_06”.

La eveniment au participat: reprezentanți din partea Primăriei municipiului Piatra Neamț, Consiliul Județean Neamț, Instituția Prefecului Neamț, Direcția de Asistență Socială Piatra Neamț, DGASPC Neamț, AJPIS Neamț, Protopopiat Piatra Neamț, Parking SA Neamț, tineri cu dizabilități și părinții acestora,  coordonatorii proiectului DIZAB-TIN-ACT, reprezentanți și voluntari ai mediului ONG (Asociația Psihascend, Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, ASPNS Luceafărul Neamț și Asociația Help and Advice).

Primăria Piatra Neamț a venit cu soluția transportului public pentru cartierul Văleni și a completării HCL care reglementează condițiile obținerii locurior de parcare gratuite pentru persoanele cu dizabilități, și furnizarea unui contact sau stabilirea unor întâlniri de colaborare între Grupul de lucru pe accesibilizare din cadrul primăriei și reprezentanți ai ONG-urilor de profil.

12 Februarie - Dezbatere publică - Câmpulung Moldovenesc

IDENTIFICAREA UNUI SPAȚIU NECESAR RECUPERĂRII COPIILOR ȘI TINERILOR CU DIZABILITĂȚI, BENEFICIARI AI ASOCIAȚIEI UMANITARĂ FREAMĂT DE SPERANȚĂ

Marți 12 februarie 2019, începând cu ora 11:00, în Sala de ședințe a Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc a avut loc o întâlnire de lucru având ca scop identificarea unor soluții legale în ceea ce privește locația în care își desfășoară activitatea Asociația ”Freamăt de Speranță”.

Întâlnirea fost organizată de grupul de inițiativă format în cadrul proiectului „Tineri activiști pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități – DIZAB – TIN – ACT CIVIC_2017_06”. La eveniment au participat: parinti ai tinerilor și copiilor cu dizabilitați din Municipiul Câmpulung Moldovenesc – beneficiari ai Asociației Freamăt de Speranță, primarul Municipiului Câmpulung Moldovenesc, reprezentanți ai Consiliului Local, coordonatorii proiectului DIZAB-TIN-ACT și reprezentanți și voluntari ai mediului ONG (Asociația Freamăt de Speranță, Asociația Psihascend, Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina și Asociația Help and Advice).

Inițiatorii intâlnirii au stabilit împreună cu participanții și delegat din partea municipalității a domnului viceprimar o perioadă de 30 de zile pentru găsirea unei soluții legale prin care Asociația Freamăt de Speranță să poată dezvolta o relatie de colaborare cu instituția Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc pentru preluarea în administrare a Școlii Nr.1 Theodor Darie din Sihla, aflată în reabilitare PNDL.

05 Februarie - Dezbatere publică pe tema accesibilizării - Iași

IAȘI, UN ORAȘ ACCESIBIL TUTUROR

Grupul Dizab-Tin-Act-Iași, format din cinci tineri cu dizabilități din Iași, a organizat în data de 5 februarie 2019, acțiunea “Iași – un oraș accesibil tuturor”, în sala “Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași. Scopul manifestării a fost de a aduce în atenția instituțiilor publice importanța accesibilizării orașului din perspectiva respectării prevederilor Legii 448/2006 rep. și a normativului NP 051 – 2012 aprobat prin ordinul 189/2013, pentru ca persoanele cu dizabilități să ducă o viață autonomă, să fie cetățeni activi ai comunității și să aibă o calitate a vieții corespunzătoare.

La eveniment au participat reprezentanți ai Delegației de Tineret ONU din România, ai Direcției de Asistență Socială (DAS) Iasi, ai Instituției Prefectului – Județul Iași, ai Poliției Locale Iași, ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Iași, ai Direcției Județene pentru Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) Iași, ai mediului universitar, persoane cu dizabilități locomotorii, persoane cu deficiente de auz, vaz sau de vorbire, precum și insoțitori ai acestora. La dezbatere a fost prezent și primarul Mihai Chirica, care a ascultat propunerile venite din partea organizatorilor și participanților.

Printre propunerile înaintate în vederea îmbunatățirii accesiblizării orașului pentru persoanele cu diferite dizabilități s-au numărat: dotarea tuturor instituțiilor publice cu rampă pentru accesul deplasării persoanelor în scaun rulant, folosirea unui font accesibil pe panourile care indică numărul traseelor de transport public în comun, ridicarea volumului difuzoarelor din mijloacele de transport care anunță stațiile și prezența unui interpret mimico-gestual în instituțiile publice pentru facilitarea dialogului cu funcționarii publici.

13 Decembrie - Activități de conștientizare - Suceava

ACCESIBILIZARE STRADALĂ – SOLUȚII EFICIENTE ȘI IMEDIATE

Asociația Help and Advice, în parteneriat cu Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Centrul de Consiliere, Psihoterapie și Dezvoltare Umană – Psihascend , Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) a organizat joi, 13 decembrie, începând cu ora 11:00, în Sala ,,Nicolae Labiș” din cadrul Instituției Prefectului Suceava, dezbaterea publică „Suceava accesibilizată – Accesibilizarea stradală a municipiului Suceava”.

Dezbaterea a urmărit conștientizarea administrației publice locale asupra deficiențelor existente la infrastructura stradal-pietonală a municipiului Suceava, din perspectiva adaptării spațiului fizic la nevoile persoanelor cu dizabilități, conform prevederilor Legii nr. 448/2006 rep. și a normativului NP 051 – 2012 aprobat prin Ordinul 189/2013.

Au fost punctate principalele deficiențe în ceea ce privește accesibilizarea, respectiv: lipsa semafoarelor accesibilizate și a pavajului tactil pentru persoane cu deficiențe de vedere, neconformitatea pantelor care asigură legătura între trotuare și carosabil la trecerile de pietoni, amplasarea necorespunzătoare a mobilierului stradal și a altor obiecte asimilate acestuia, creându-se astfel blocarea trotuarelor, ocuparea abuzivă a trotuarelor și a locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilități, accesibilizarea scăzută a locurilor de recreere și a parcurilor de pe raza municipiului.

La dezbatere au participat reprezentanți din partea Consiliului Local Suceava, A.J.P.I.S. Suceava, D.G.A.S.P.C. Suceava, I.P.J. Suceava, Poliției Municipiului Suceava – Biroul Rutier, ONG-uri partenere și reprezentanți mass-media.

4 Decembrie - Activități de conștientizare - Iași

DEZBATERE PRIVIND IMPLICAREA ACTIVĂ ÎN COMUNITATE A PERSOANELOR CU DEFICIENȚE DE AUZ ȘI VORBIRE

În data de 4 decembrie, la Centrul de zi pentru persoane cu deficienţe de auz şi vorbire “Sf. Prooroc Zaharia”, din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Iaşi, a fost marcată sărbătorirea Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, prin organizarea unei dezbateri cu tema “Implicarea activă în comunitate a persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire”.

Evenimentul a fost organizat de membrii echipei Dizab–Tin–Act Iaşi (Marinela Axinte, Oana Mocanu, Andreea Dancinescu).

La eveniment au participat ca invitaţi, doamna Mihaela Munteanu, director de comunicare şi advocacy al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, doamna Aurora Vatamaniuc, preşedinte al Fundaţiei “Star of Hope” România, domnul Filip Paul, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România – Filiala Iaşi.

Scopul acestei dezbateri a fost conştientizarea persoanelor cu dizabilităţi despre importanţa implicării lor în societate şi în elaborarea normelor legislative.

Au fost prezentate exemple de bună practică în domeniul activismului civic din municipiul Iaşi de către persoane cu dizabilităţi care s-au implicat în comunitate, subliniindu-se rolul important pe care persoanele cu dizabilităţi îl au în societate şi în comunitate.

3 Decembrie - Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități - Suceava

EVENIMENTUL „DESCHIDE OCHII DESCHIDE INIMA!”, LA IULIUS MALL SUCEAVA

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava a organizat, în data de 3 decembrie, începând cu orele 13.00, la Iulius Mall Suceava, cea de-a XIII-a ediție a evenimentului „Deschide Ochii! Deschide Inima!”, manifestare la care au participat copiii și persoanele adulte cu dizabilități din cadrul centrelor de plasament și din cadrul centrelor de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică, din structura DGASPC Suceava.

În cadrul acestui eveniment s-a desfășurat un spectacol în care vedetele au fost, în principal, persoane cu dizabilități și a fost organizată o expoziție care a conținut produse realizate de beneficiarii serviciilor sociale.

Ziua de 3 decembrie, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, are ca obiectiv promovarea înțelegerii de către opinia publică, a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilitati și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora.

A fost o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.

3 Decembrie - Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități - Botoșani

PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI, SĂRBĂTORITE DE ASISTENŢII SOCIALI DIN BOTOŞANI

În fiecare an, în data de 3 decembrie, la nivel mondial, se celebrează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, zi plină de semnificație, prilej de reafirmare a valorilor și drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități, zi care reunește sub același scop instituții, persoane cu dizabilități și organizații din domeniul dizabilității. Cu acest prilej, Colegiul Național al Asistenților Sociali – Structura Teritorială Botoșani a organizat luni un eveniment prin care să celebreze chiar abilităţile acestor persoane.

Peste 200 de persoane au luat parte la evenimentul care a avut la etajul IV din Uvertura Mall, unde au avut loc ateliere de creaţie, jocuri şi diverse expoziţii de produse lucrate manual chiar de cei care sunt etichetaţi ca fiind persoane cu dizabilităţi.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani, Asociația Nevăzătorilor din România – filiala Botoșani, Asociația Națională a Surzilor din România –filiala Botoșani, Asociația Părinților Copiilor cu Autism din Județul Botoșani, Asociația “Ne trebuie speranță” Botoșani, Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani – secția Psihiatrie, Școala Profesională Specială ”Sf Stelian” Botoșani și Centrul Europe Direct Botoșani.

30 Octombrie - Câmpulung Moldovenesc - Ziua îmbrățișărilor gratuite

„SUSȚIN ABILITATEA DIN DIZABILITATE”

Asociația „Freamăt de Speranţă” în parteneriat cu Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc a organizat un altfel de Hallowen, o sărbătoare a dragostei şi a iubirii intitulată „Ziua Îmbrăţişărilor Gratuite”.

Reprezentanții Asociației PSIHASCEND au susținut evenimentul desfășurat, fiind alături de organizatori și oferind îmbrățișări calde tinerilor activiști care luptă pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Acțiunea a avut drept scop sensibilizarea comunității și implicarea membrilor acesteia în înțelegerea și sprijinirea copiilor, tinerilor și adulților cu nevoi speciale pentru integrarea optimă în comunitate și adunarea de fonduri necesare pentru proiectul „Centrul de recuperare din Bucovina”, un centru atât de necesar comunităţii din Câmpulung Moldovenesc.

25 Octombrie - Iași - Conferință Regională

„CALITATEA SERVICIILOR ADRESATE PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI” – Ediția a IV-a.

Prezentarea proiectului DIZAB-TIN-ACT în cadrul Conferinței Regionale „Calitatea serviciilor adresate persoanelor cu duzabilități” organizată de Fundația Serviciilor Sociale Bethany și FONSS, la Iași, joi 25 Octombrie 2018. Multumim pentru invitație și susținere!

Evenimentul a fost dedicat specialiștilor din domeniul serviciilor adresate persoanelor cu dizabilități, din sectorul public, din cel privat, al societății civile. Scopul mărturisit al conferinței a urmărit crearea unui context de creștere a calității serviciilor sociale prin cunoașterea tuturor mecanismelor de finanțare și de susținere.